Over zonnebloemolie

Wil je nog meer weten over onze vetten en oliën?
Bekijk hieronder de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.

Vet is een chemische verbinding die is opgebouwd uit vetzuren. Er zijn verschillende soorten vetzuren: verzadigde en onverzadigde. Beide soorten vetzuren hebben invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. een hoog cholesterolgehalte is niet gezond, omdat de kans op hart- en vaatziekten toeneemt.

Ezelsbruggetje: Verzadigd = Verkeerd, Onverzadigd = Oké.

Verzadigde vetten
Dit is het type vet dat bekend is door de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het slechte cholesterol. Verzadigd vet komt vooral voor in harde pakjes margarine en bak- en braadvet in een wikkel.

Onverzadigde vetten
Er zijn verschillende onverzadigde verzuren: meervoudig en enkelvoudig. Beide verlagen het cholesterolgehalte. Op die manier beschermt onverzadigd vet tegen hart- en vaatziekten. Vet dat zacht of vloeibaar is bij kamertemperatuur bevat relatief veel onverzadigd vet. Onverzadigde vetzuren zitten vooral in plantaardige oliën zoals Reddy.

Ja, ons lichaam heeft iedere dag vet nodig. Oliën en vetten zijn een onderdeel van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het vak halvarine, margarine en oliën bevat producten die gebruikt worden voor het besmeren van het brood en het bereiden van de maaltijden. Er wordt geadviseerd om boter, harde margarine en bak- en braadvetten te vervangen door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.

Essentiële vetten zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, die niet door ons lichaam gemaakt kunnen worden. Daarom moeten we deze vetten door middel van voeding tot ons nemen. Reddy bevat meervoudige onverzadigde vetzuren.

Kies gezond vet
Door de goede vetten te kiezen verlaag je het risico op hart- en vaatziekten met ongeveer 10%. Hoe vloeibaarder het product, hoe gezonder de samenstelling.

Olie is een veelzijdig product en nog gezond ook. Oliën passen uitstekend in een gezonde voeding. Ze zijn van nature rijk aan onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren zijn gunstiger dan verzadigde vetzuren. Aangetoond is dat zij in vergelijking met verzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte in stand te houden. Daarnaast bevatten oliën veel essentiële vetzuren en vitamine E.

Het verschil tussen olie en vet wordt bepaald door de eigenschappen en structuur van de olie of het vet. Als een olie bij kamertemperatuur vast is, noemen we het een vet. Als een olie bij kamertemperatuur vloeibaar is, noemen we het olie. Oliën en vetten die zacht of vloeibaar zijn bij kamertemperatuur bevatten in verhouding meer onverzadigde vetzuren.

Je hebt zonnebloemolie in twee vormen: de standaard zonnebloemolie en High Oleïc zonnebloemolie.

Zonnebloemolie is een veelzijdig, 100% plantaardige olie. Je kan deze gebruiken voor zowel koude als warme bereidingen en ze is rijk aan Omega 6 en vitamine E. Reddy zonnebloemolie is ook rijk aan meervoudige onverzadigde vetzuren. De vervanging van verzadigde vetten door onverzadigde vetten draagt bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Wil je echter een zonnebloemolie waarbij hoge verhitting nodig is (bijvoorbeeld als je wil frituren of wokken), dan kan je beter High Oleïc Zonnebloemolie gebruiken.

High Oleïc Zonnebloemolie is ook 100% plantaardig en is afkomstig van een speciaal ras zonnebloemen. High Olëic zonnebloemolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren en heeft hierdoor een stabiele structuur. Dit maakt de olie zeer geschikt om hoog te verhitten en zal minder snel gaan roken. High Olëic zonnebloemolie mag tot 210 graden celcius verhit worden. High Oleïc zonnebloemolie heeft dus een goede vetzuursamenstelling en kenmerkt zich door een hoog oliezuur, van tenminste 82%. Hierdoor is de kwaliteit van de zonnebloemolie zeer hoog en werkt positief voor het cholesterol. (high oleïc betekent: hoogwaardig, niet genetisch gemodificeerd)


Heb je nog vragen? Neem contact met ons op.